KVKK - Sistem Global

Bültenler

Sistem Global Katma Değer Vergi̇si̇ Genel Uygulama Tebli̇ği̇nde Yapilan Deği̇şi̇kli̇k Ve İlaveler
18/01/2022 tarihli ve 31723 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 40 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmas&
Sistem Global Si̇stem Global Şi̇mdi̇ De Karadeni̇z’de!
Çeyrek asırlık tecrübemiz ve yenilikçi global yaklaşımımızla şimdi de 9. ofisimiz Samsun ile Karadeniz b&o
Sistem Global Tübi̇tak, 1501 Sanayi̇ Ar-Ge Destek Programi 2021-2 Çağrisi Sonuçlarini Webi̇nar İle Açiklayacak
1501 Sanayi Ar-Ge Destek Programı 2021-2 Çağrısı kapsamında proje değerlendirme süreci ve sonuçları, 19.01
Sistem Global Dövi̇z Ve Altindan Tl Mevduata Dönüşümde Kur Farki Kazançlarina Kurumlar Vergi̇si̇ İsti̇nasi
Geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde, Döviz kurlarında meydana gelen aşırı yükselmeleri engellemek ad
Sistem Global Tarim Ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (Tkdk) Ipard Programi 11. Başvuru Çağri İlanina Çikmiştir!
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 14 Ocak 2022 tarihinde 11. Başvuru Çağrı İlanına &ccedi
Sistem Global Sosyal İçeri̇k Üreti̇ci̇li̇ği̇ İle Mobi̇l Ci̇hazlar İçi̇n Uygulama Geli̇şti̇ri̇ci̇li̇ği̇nde Kazanç İsti̇snasi Tebli̇ği̇ Yayimlandi
Bu tebliğ ile, 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2’nci maddesi
Sistem Global 2022 Kidem Tazmi̇nati Tavani Belli̇ Oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürlüğü tarafından 2022 Y&
Sistem Global ​Mi̇kro Ve Küçük İşletmelere Hizli Destek Programi!
KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı – JICA işbirliğinde başlattığ&#
Sistem Global Beş Puanlik İndi̇ri̇mde Türki̇ye Geneli̇ Borç Sorgusu Başladi
5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan beş puanlık indirimden yararlanabilmek i
Sistem Global İhracat Bedelleri̇ni̇n %25'İni̇n Merkez Bankasina Satiş Zorunluluğuna İli̇şki̇n Yeni̇ Düzenleme Yayimlandi
T.C. Merkez bankası tarafından 03.01.2022 tarihinde yayımlanan “İhracat Genelgesinin” Ek 1 inci Maddesi Kapsamında Tür
Sistem Global Varlik Barişi 30.06.2022 Tari̇hi̇ne Kadar Uzatildi!
31.12.2021 tarih ve 31706 (6.Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5058 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7256 s
Sistem Global Altin Ci̇nsi̇nden Mevduat Ve Katilma Fonu Hesaplarinda Stopaj Oranlarina Dai̇r Düzenleme Yapildi!
31 Aralık 2021 Tarihli Resmi Gazete’de “193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Or
Sistem Global Merkez Bankasi Tarafindan Uygulanacak Reeskont Ve Avans İşlemleri̇ne İli̇şki̇n Fai̇z Oranlari Güncellendi̇!
2 Ocak 2022 tarihli 31707 nolu Resmi Gazete yayımlanan karar ile birlikte ; Merkez Bankasınca Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karş
Sistem Global Bazi Kdv Oranlarinda Deği̇şi̇kli̇k Süreleri̇ Uzatildi!
31 Aralık 2021 Tarihli Resmi Gazete’de Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar
Sistem Global 1501 Sanayi̇ Ar-Ge Destek Programi Ve 1507 Kobi̇ Ar-Ge Başlangiç Destek Programi 2022 Yili 1. Çağrilari Açiliyor!
TEYDEB 1501-Sanayi Ar-Ge Destek Programı ve 1507-KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı 2022 yılı 1. dönem baş
Sistem Global 319 Seri̇ Nolu Geli̇r Vergi̇si̇ Genel Tebli̇ği̇ Taslaği Yayinlandi
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda 25/12/2021 tarihli ve 31700 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 22/12/2021 tarihli
Sistem Global Bankacilikta Di̇ji̇tal Yeni̇ Dönem
T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Mart 2021’de açıklanan Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda ü
Sistem Global Otomati̇k Bes Si̇stemi̇nde Deği̇şi̇kli̇k
29.12.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olar
Sistem Global Sistem Global'Den 2021 Yılsonu Hatırlatmaları
Sistem Global olarak, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm işletmelerin büyüme yolculuklarına eşlik etmekten gurur
Sistem Global Kur Korumali Vadeli̇ Mevduat Ve Katilma Hesaplarindan Elde Edi̇len Fai̇z Ve Kâr Paylarinda Stopaj Orani %0 Olarak Beli̇rlendi̇
25 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 4970 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gelir Vergisi Kanunu&rsquo
Sistem Global Tüm Çalişanlara Geli̇r Ve Damga Vergi̇si̇ İsti̇snasi Geti̇ren Kanun Tekli̇fi̇ Yasalaşti
Tüm çalışanların ücret ve maaşlarının asgari ücrete kadar olan tutarını gelir ve damga vergisinden
Sistem Global Ipard Programi Onbi̇ri̇nci̇ Çağri Ön İlan Duyurusu
Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 2022 yı
Sistem Global Ar-Ge / Tasarim Merkezleri̇ İle Tgb Fi̇rmalarinda 7263 Sayili Kanun Kapsamindaki̇ &Quot;Uzaktan Çalişma&Quot; Uygulamasi Güncellendi̇!
Ar-Ge / Tasarım Merkezleri ile TGB Firmaları için 7263 sayılı Kanun Kapsamında getirilen Dışarıda Süre
Sistem Global Fi̇nansman Bonolari Ve Varlik Ki̇ralama Şi̇rketleri̇ Tarafindan İhraç Edi̇len Ki̇ra Serti̇fi̇kalarinda Tevki̇fat Orani Yeni̇den Beli̇rlendi̇!
2569 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2006/10731 sayılı Kararının eki Kararın 1’inci maddesinin birinci f
Sistem Global Kar Paylarindaki̇ Tevki̇fat Orani %10 Düşürüldü!
21/12/2021 tarihli ve 4936 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kar paylarına ilişkin tevkifat oranlarında yap&#
Sistem Global Yeni̇den Değerleme Orani Üzeri̇nden Artirilan Vergi̇ler İçi̇n Yayinlanan Bazi Tebli̇ğler Hakkinda!
21/12/2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 20 Seri No.lu Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği
Sistem Global Vergi̇ Usul Kanunu Kapsaminda 2022 Yilinda Uygulanacak Had Ve Tutarlar Beli̇rlendi̇!
Vergi usul kanununda yer alan “maktu hadler ile asgari ve azami miktarları belirleyen 534 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 21.12.
Sistem Global Asgari̇ Geçi̇m İndi̇ri̇mi̇nde Son Durum
Asgari ücret tutarı üzerinden tüm çalışanlara gelir ve damga vergisi muafiyeti getiren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı K
Sistem Global Geli̇r Vergi̇si̇ Kanunu Kapsaminda 2022 Yilinda Uygulanacak Had Ve Tutarlar Beli̇rlendi̇!
Gelir Vergisi kanununda yer alan ve yeniden değerleme oranında artırılan ve 2022 yılı için uygulanacak maktu had ve tutarla
31 Mayıs 2021
Veri̇ İşleme Sözleşmesi̇ Nedi̇r, Ne Deği̇ldi̇r?

VERİ İŞLEME SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Uygulamada firmaların sözleşme ekiplerinin sözleşmelere alelade KVKK hükümleri eklediğini görüyoruz, veya danışman olarak bizlerden bu tür hükümler hazırlamamız ve de özellikle bu hükümlerin ihlaline karşı tazminat koşullarını yazmamız talep ediliyor. Belirtmek isteriz ki bu tür bir tazminat, zarar giderim düzenlemesi eklememiz için sözleşme taraflarının müşterek veri sorumlusu veya taraflardan birinin veri işleyen olması gerekir. Eğer karşı taraf ile aranızda bu tür bir ilişki yok ise sözleşmede yapabileceğiniz yalnızca sözleşme konusunun veri işleme amacı taşımadığına dair bir kayıt yerleştirmek olabilir. Veri işleme sözleşmelerinin/hükümlerinin akdedilme amacı, veri sorumlusunun ilgili kişiye karşı veri güvenliğini sağlama yükümlülüğünün yerine getirilmesidir. Bu sözleşmelerle taraf rolleri şekilleniyor. Türk hukuku bağlamında Kişisel Verileri Koruma Kurumu ‘nun bu sözleşmeleri aradığı iki durum var: Veri işleme sözleşmesi: Taraflardan biri veri sorumlusu diğeri de onun veri işleyeni ise, veri işleyenin rollerinin belirlenmesi için, Veri aktarım taahhütnamesi: Veri alıcısı yurtdışında ve veri aktarıcısı Türkiye’de ise aktarılan veriler üzerinde yurtdışında da Türkiye’deki asgari güvenlik standardının sağlanması […]
19 Ağustos 2020
Sistem Global Gizlilik Politikasına Ne Zaman İhtiyaç Var?

Gizlilik Politikasına Ne Zaman İhtiyaç Var?

Türkiye’deki veri sorumlularının bir kısmı ilgili kişilere “gizlilik (mahremiyet) politikası” adıyla aydınlatma bildirimleri sunmaktadırlar. Kişisel Verileri Koruma Kurulu ‘nun konuya değindiği kamuoyu duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz. Aydınlatma bildirimi (“privacy notice”), ilgili kişilerin kişisel verileri üzerindeki faaliyetler hakkında bilgilendirildikleri bir içeriği ifade eder. Bu içeriğin amacı ve taşıması gereken unsurlar organizasyon kurallarından farklıdır. Aydınlatma bildirimi, Türk Hukuku bakımından 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yer alan aydınlatma yükümlülüğünün vücut bulmuş halidir. Bu bildirim vasıtasıyla bireyler kendi verilerinin ne amaçla kullanıldığını öğrenirler ve akıbetine yön verebilirler. Kişisel verilerin işlendiği faaliyetlerde, kişisel verilerle hakkında izlenen yöntemleri, benimsenen ilkeleri içeren organizasyon kurallarını ifade eden gizlilik politikası da dolayısıyla, aydınlatma bildiriminden farklıdır. Hangi isimle anılırsa anılsın organizasyon kurallarının oluşturulmasında en temel gerekçe organizasyonun taşıdığı risklerin (personel riski, teknik risk, yasal risk vb. olabilir) minimize edilmesidir. Bu gerekliliğe işaret eder diğer bir durum ise yasal belirsizliklerdir. Gizlilik politikasına bir organizasyonda hukuken iki şekilde ihtiyaç duyulabilir: Organizasyon birden fazla ülkede veri işleme faaliyeti yürütüyordur. Farklı bağlayıcı hukuk kuralları […]
30 Haziran 2020
Sistem Global Kvkk Uyum Projesi̇ Hakkinda Sik Sorulan Sorular

KVKK UYUM PROJESİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

1. Bu firmanız için zorunlu ve önemli midir ?   Evet, KVKK şirketlerin muhakkak uyumlu olması gereken, cezai yaptırımları oldukça ağır bir kanundur. Kanun’un uygulaması Kişisel Verileri Korunma Kurumu tarafından sağlanmaktadır. 2. Sadece KVKK eğitimi yeterli midir? Eğitim tüm sürecin adımlarından önemli bir tanesi diyebiliriz fakat tek başına yeterli değildir. Proje başlangıcında, yeni işe başlayan çalışanlar için gerçekleştirilmesi önemlidir. Yüz yüze veya online eğitimler olabilir,eğitim içeriği veya eğitmenlerin niteliğine de dikkat edilmelidir. Kurum uygulamalarına göre eğitim faaliyeti yılda en az bir kere tekrarlanmalıdır. İşletmenin faaliyetlerine  özel olması da amaca uygun olacaktır. 3. Sadece Kendi Çalışanlarına İlişkin Kişisel Veri İşleyen Bir Şirket de Kanun Kapsamında Değerlendirilecek midir? Kural olarak kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişiler Kanun kapsamında bulunmaktadır. Dolayısıyla sadece kendi çalışanlarına ilişkin kişisel veri işleyen ama tüketici verisi işlemeyen bir fabrika  de Kanun kapsamında değerlendirilecektir. 4. Kamu Muaf Mıdır? Kamu kuruluşları da Kanun kapsamındadır. Yaptırımı farklıdır. 5. Kurul Ceza Veriyor Mu? Kurul kendisine […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Ki̇şi̇sel Veri̇leri̇ Hukuka Uygun Şeki̇lde Yurt Dişina Aktarabi̇lmek Ne Kadar Mümkündür?

KİŞİSEL VERİLERİ HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE YURT DIŞINA AKTARABİLMEK NE KADAR MÜMKÜNDÜR?

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ile yakından ilgilenen veya KVKK hakkında farkındalığı bulunan organizasyonlar ve özellikle uygulayıcılar bakımından yurt dışı aktarımı, içerisinde birçok belirsizliği barındıran kanayan bir yaradır. Esasında konu ile ilgili uluslararası düzenlemeler ve çeşitli yurt dışına aktarım yöntemleri bulunmasına rağmen, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (“Kurul”) konu ile ilgili vermiş olduğu son Amazon Türkiye kararı ile aslında hâlihazırda süreci hukuka uygun hale getirebilecek tek yöntemin  “ilgili kişinin açık rızasının alınması” olduğunu ortaya koymuştur. Amazon Türkiye kararı, bir yandan “yurt dışı aktarımında daha önce ceza verilmediği” algısını ortadan kaldırmaya çalışırken bir yandan da KVKK madde 9 (2) kapsamında yurt dışına aktarım yöntemlerinden biri olan veri aktarım taahhütnameleri ile ilgili uygulamadaki bazı soru işaretlerini gidermeyi hedeflemektedir. Nitekim, veri aktarım taahhütnamesi sunmuş ve onay bekleyen bir organizasyonun, süreç askıdayken diğer yurt dışı aktarım yöntemleri ile süreci hukuka uygun hale getirmiş olmasının beklendiği ve taahhütname sunulmasının idari yaptırımı hafifletici bir etken olamayacağı görülmüştür. Zira, […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Bi̇yometri̇k Veri̇ İşleme Faali̇yetleri̇nde Yasal Uyum

BİYOMETRİK VERİ İŞLEME FAALİYETLERİNDE YASAL UYUM

6698 Sayılı Kanun ’un 6’ncı maddesinde belirtildiği üzere, biyometrik veri özel nitelikli bir kişisel veridir ve kanunlarda öngörülmedikçe ancak ilgili kişinin açık rızası ile işlenebilir. Kişisel Verileri Koruma Kurulu yayınlamış olduğu 2019/81, 2019/165 ve 2020/167 karar numaralı karar özetlerinde biyometrik veri işleme faaliyetlerinin ölçülülük ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili kişilerin şikâyetlerini kabul etmiştir. Bu kararlarında 6698 SK ’da biyometrik veri tanımına yer verilmediğini belirten Kurul, Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ’nde yer alan tanım ve düzenlemelere atıfta bulunmuş ve biyometrik veriye ilişkin GDPR ’da yer alan tanımı kabul etmiştir: “yüz görüntüleri veya daktiloskopik veriler gibi bir gerçek kişinin özgün bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan veya teyit eden fiziksel, fizyolojik veya davranışsal özelliklerine ilişkin olarak spesifik teknik işlemeden kaynaklanan kişisel veriler”. Ölçülülük İlkesi Üzerinden Denge Testi Biyometrik veri sistemlerinin kullanımında Kurul ölçülülük ilkesine atıf yapmaktadır, bu doğrultuda biyometrik veri işleme sisteminin ne zaman ölçülü olacağına dair bir öngörüde bulunulabilir. Gerekçe konusunda daha ziyade […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Ti̇cari̇ Elektroni̇k İleti̇lerde Yeni̇ Dönem: İleti̇ Yöneti̇m Si̇stemi̇

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLERDE YENİ DÖNEM: İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ

Gittikçe dijitalleşen dünyada elektronik pazarlama faaliyetleri günlük hayatımızda daha fazla yer edinmektedir. Her gün cep telefonumuza gelen kısa mesajların veyahut posta kutumuza düşen e-postaların ciddi bir kısmını ticari elektronik iletiler oluşturmaktadır. Elektronik pazarlama faaliyetlerinin önemli bir araç ve stratejisi olan ticari elektronik ileti gönderimi, istenmeyen elektronik iletilerin (spamlerin) önüne geçilmesi ve şirketler yani hizmet sağlayıcılar bakımından güven ve şeffaflığın sağlanması adına birçok mevzuat düzenlemenin konusu olmuştur. Söz konusu düzenlemelerden en günceli olan ve 04.01.2020 tarihli 30998 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ticari elektronik ileti gönderimlerinde yeni bir döneme girilmiştir. Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile getirilmiş olan en önemli yenilik, ticari elektronik ileti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikâyet süreçlerinin yönetilmesine imkân tanıyan merkezi bir İleti Yönetim Sistemi (İYS) ’nin kurulmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi […]
6 Nisan 2020
Sistem Global Covid-19 Önlemleri̇ Ve Avrupa Veri̇ Koruma Hukuku Uygulamalari - Bölüm 2

COVID-19 ÖNLEMLERİ VE AVRUPA VERİ KORUMA HUKUKU UYGULAMALARI – BÖLÜM 2

Herhangi bir yasal dayanak bulunmaksızın Corona (Covid-19) ile mücadele adına işletilen her tür uygulama 6698 Sayılı Kanun’a uygun olmak zorundadır. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gerekenler: Sağlığa ilişkin veriler Veri Koruma / Mahremiyet Hukuku’nda özel nitelikli kişisel veriler arasında yer alır ve bu verilerin ilgili kişilerin açık rızası olmaksızın işlenmesi yalnızca birtakım şartların yerine getirilmesiyle hukuka uygun kabul edilir. Bu kapsamda kişilerin yerleşke girişlerinde ateşlerinin ölçülmesi, seyahat bilgilerinin, aile bilgilerinin bu kişilerden temin edilmesi ilgili kişilerin açık rızaları yok ise bu işlemin ancak “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından” daha açık bir ifadeyle bu işlemi yapmaya yetkili bir sağlık çalışanı tarafından gerçekleştirilmesi halinde hukuka uygun kabul edilecektir. İşveren veri sorumlularının, işyerine transfer süreçlerindeki riskleri de gözeterek işyerlerini kapatmaları ve evden çalışma seçeneğini yürürlüğe koymaları kriz sürecinin Veri Koruma […]
6 Nisan 2020
Sistem Global Covid-19 Önlemleri̇ Ve Avrupa Veri̇ Koruma Hukuku Uygulamalari - Bölüm 1

COVID-19 ÖNLEMLERİ VE AVRUPA VERİ KORUMA HUKUKU UYGULAMALARI – BÖLÜM 1

1-EDPB (Avrupa Veri Koruma Kurulu) EDPB Başkanı Andrea Jelinek, GDPR ve bununla sınırlı olmamak kaydıyla diğer veri koruma kurallarının COVID-10 salgınına karşı mücadelede alınan önlemleri engellemediğini ancak böylesi istisnai durumlarda kişisel verilerin korunması hususuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Nitekim GDPR, işverenin ve yetkili halk sağlığı otoritelerinin, veri sahibinin rızasının alınmasına gerek olmaksızın kişisel veri işlenmesini mümkün kılan hükümler içermektedir. Ancak bu istisna kişisel verilerin işlenmesinin halk sağlığı ile ilgili olarak kamu yararı amacıyla, hayati çıkarları korumak adına veya başka bir yasal zorunluluğu yerine getirmek için işverenler için gerekli olduğunda geçerlidir. Bu süreçte mobil konum verilerinin işlenmesi hususuna açıklık getirilmiştir. EDPB konum verilerinin yalnızca anonim hale getirildiğine veya kişilerin açık rızasının alınması halinde işlenebileceği kuralının altını çizerek, anonim hale getirilen verilerin işlenmesinin mümkün olmadığı durumlarda e-Gizlilik Yönetmeliği’nin 15. maddesi uyarınca, kamu otoriteleri ulusal güvenlik ve kamu güvenliği için gerekli tedbirleri alabilecektir. Söz konusu acil durum tedbirleri demokratik bir toplumda gerekli, uygun ve orantılı […]
Online Randevu