KVKK - Sistem Global

Bültenler

Sistem Global Sağlik Ve Ki̇mya Ürünleri̇ Çağrisi Ön Başvuru Tari̇hi̇ Uzatildi!
Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı kapsamındaki proje ön başvuruları, 17 Eylül 2021 tarihine ka
Sistem Global Beş Puanlik İndi̇ri̇mde Türki̇ye Geneli̇ Borç Sorgusu Uygulama Dönemi̇ Başlangiç Tari̇hi̇ Deği̇şti̇!
19/07/2021 tarihli 2021/26 SGK Genelgesi ile 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan be
Sistem Global İlk Temati̇k Bi̇gg Çağrisi &Quot;Bi̇gg Yeşi̇l Büyüme Çağrisi&Quot; Açildi!
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin, yeşil dönüşümüne k
Sistem Global Covid-19 Pandemisi Ile Mücadele Kapsamında İşverenlerin Sağlık Verisi İşlemesi Hakkında
T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 03.09.2021 tarihinde web sitesinden yapmış olduğu duyuru ile
Sistem Global Çalişanlara Pcr Testi̇ Zorunluluğu Geti̇ri̇ldi̇!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işverenlerin işçilerinden isteyeceği PCR testi ve iş&ccedi
Sistem Global Akaryakıt Ve Lpg Teslimi Sırasında Fatura Düzenleme Zorunluluğu İle Bazı Durumlarda Teminat Verme Yükümlülüğü Getirildi!
02.09.21 tarih 31586 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 531 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile birlikte; 01.01.2022 tarihinden itiba
Sistem Global Asgari Ücret Desteği Tutarlarındaki Hata Nedeniyle Çıkan Borç Sorunu
2021 yılı Ocak – Haziran dönemlerine ait asgari ücret destekleri (6661) Ağustos ayı itibariyle İşveren Sistemi&rsq
Sistem Global Teknoloji̇ Geli̇şti̇rme Bölgeleri̇ Ve Ar-Ge/Tasarim Merkezleri̇ İçi̇n Uzaktan Çalişma Eylül'De %50 Olarak Uygulanacak
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinde ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsam
Sistem Global Sistemli Girişimcilik 101 Ile Şimdi Podcast'Teyiz!
Tüm dünyada yüz milyonlarca dinleyiciye ulaşmayı başaran ve halihazırda birçoğumuzun dinlediği “podcas
Sistem Global Çalişanlar İçi̇n Covi̇d-19 Aşisi Zorunlu Mu?
Ülkemizde tüm sigortalı çalışanlara aşı yaptırma hakkının tanınmasının ardından, bi
Sistem Global Tübi̇tak 1702 Patent Tabanli Teknoloji̇ Transferi̇ Destekleme Çağrisi Açildi
Üniversitelerde, araştırma kurumlarında ve teknoloji geliştirme bölgelerinde geliştirilen patentli teknolojilerin sanayiye ak
Sistem Global Gerçek Faydalanici Bi̇ldi̇ri̇mi̇ İçi̇n Son Gün 31 Agustos 2021
Kurumlar Vergisi Mükellefleri ile Diğer Bazı Kişilere Gerçek Faydalanıcı Bilgisini Bildirme Zorunluluğu Getirilmiş
Sistem Global Aşi Olmayanlara Pcr Testi̇ Zorunluluğu Geti̇ri̇ldi̇
Covid-19 salgınına karşı aşılama süreci hızla devam etmekteyken 19 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen Cumhurba&
Sistem Global Tübi̇tak Proje Harcamalarinin Beyan Vakti̇ Yaklaşti!
1501, 1507, 1509, 1511 ve 1512 gibi TEYDEB projeleriniz mi var? Eğer öyleyse ağustos ayı itibariyle yoğun bir sürece girdiniz deme
Sistem Global Vergi̇ Barişi İçi̇n Son 9 Gün! Başvurular İçi̇n Son Gün 31 Agustos 2021
Bilindiği üzere Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmas
Sistem Global Asgari̇ Ücret Desteği̇ İle İlgi̇li̇ Usul Ve Esaslar
18/07/2021 tarihinde TBMM’de kanunlaşan 7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yap
Sistem Global Sosyal Si̇gorta İşlemleri̇ Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapilmasina Dai̇r Yönetmeli̇k Resmi̇ Gazete'De Yayimlandi
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 18.08.2021 Çarşamba g&uu
Sistem Global 10 Soruda Hamle (Sağlık Ve Kimya Ürünleri Çağrısı)
1.Sağlık ve Kimya çağrısı özelinde hangi alanlar için daha fazla ilgi yatırım imkanı sunulmaktadı
Sistem Global Bi̇nek Otomobi̇lleri̇n Ötv Oranlarina Esas Ötv Matrah Tutarlarinda Artişa Gi̇di̇ldi̇
13.08.2021 tarih 31567 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4373 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 87.03 G.T.İ.P n
Sistem Global T.c. Tarim Ve Orman Bakanliği'Ndan Resmi̇ Gazete'De Yayimlanan Araştirma Ve Geli̇şti̇rme Destek Programina İli̇şki̇n Tebli̇ğ
12 Mart 2020 tarihli 31066 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2019/65 nolu “Araştırma Ve Geliştirme Destek Programına 
Sistem Global Hamle - Sağlik Ve Ki̇mya Ürünleri̇ Çağrisi Açildi!
Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı belirtilen bilgi ve koşu
Sistem Global İlave İstihdama Kredi Faiz &Amp; Kar Payı Desteği Başladı
2021/24 Sayılı ve 4447 Sayılı Kanunun Geçici 31’inci Maddesinde yer alan Kredi Faiz veya Kar Payı Desteği konulu Gene
Sistem Global Orman Yanginindan Etki̇lenen Bölgeler İçi̇n Sgk Pri̇m Borcu Erteleni̇yor
Adana, Antalya, Mersin, Osmaniye ve Muğla illerinde çıkan ve ülkemizi büyük bir üzüntüye boğan orman yang
Sistem Global Üreti̇mde Yapisal Dönüşüm Çağrisi Başvuru Süresi̇ Uzatildi!
Yoğun ilgi ve talepten dolayı Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı’na ilişkin ön ba
Sistem Global İşyeri̇ Ki̇ralama Hi̇zmetleri̇nde Kdv İndi̇ri̇mi̇ Ve Ki̇ra Stopaji İndi̇ri̇mi̇nde Süreler Uzatildi
30 Temmuz 2021 tarihli, 31553 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4311 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı kira ö
Sistem Global Yeni̇ İlave İsti̇hdam Teşvi̇ki̇ Yolda!
Pandemi sürecinde özel sektör için teşvikler tüm hızıyla devam etti. 2020 ve 2021’de kısa çalı&
Sistem Global 2021 Yilinda Si̇gortali Başina Aylik 75 Tl Asgari̇ Ücret Desteği̇ Veri̇lecek!
18/07/2021 tarihinde TBMM’de kanunlaşan 7333 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel
Sistem Global Teknoloji̇ Geli̇şti̇rme Bölgeleri̇ Ve Ar-Ge/Tasarim Merkezleri̇ İçi̇n Uzaktan Çalişma Ağustos'Ta %50 Olarak Uygulanacak
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Ar-Ge/Tasarım Merkezlerinde ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsam
31 Mayıs 2021
Veri̇ İşleme Sözleşmesi̇ Nedi̇r, Ne Deği̇ldi̇r?

VERİ İŞLEME SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

Uygulamada firmaların sözleşme ekiplerinin sözleşmelere alelade KVKK hükümleri eklediğini görüyoruz, veya danışman olarak bizlerden bu tür hükümler hazırlamamız ve de özellikle bu hükümlerin ihlaline karşı tazminat koşullarını yazmamız talep ediliyor. Belirtmek isteriz ki bu tür bir tazminat, zarar giderim düzenlemesi eklememiz için sözleşme taraflarının müşterek veri sorumlusu veya taraflardan birinin veri işleyen olması gerekir. Eğer karşı taraf ile aranızda bu tür bir ilişki yok ise sözleşmede yapabileceğiniz yalnızca sözleşme konusunun veri işleme amacı taşımadığına dair bir kayıt yerleştirmek olabilir. Veri işleme sözleşmelerinin/hükümlerinin akdedilme amacı, veri sorumlusunun ilgili kişiye karşı veri güvenliğini sağlama yükümlülüğünün yerine getirilmesidir. Bu sözleşmelerle taraf rolleri şekilleniyor. Türk hukuku bağlamında Kişisel Verileri Koruma Kurumu ‘nun bu sözleşmeleri aradığı iki durum var: Veri işleme sözleşmesi: Taraflardan biri veri sorumlusu diğeri de onun veri işleyeni ise, veri işleyenin rollerinin belirlenmesi için, Veri aktarım taahhütnamesi: Veri alıcısı yurtdışında ve veri aktarıcısı Türkiye’de ise aktarılan veriler üzerinde yurtdışında da Türkiye’deki asgari güvenlik standardının sağlanması […]
19 Ağustos 2020
Sistem Global Gizlilik Politikasına Ne Zaman İhtiyaç Var?

Gizlilik Politikasına Ne Zaman İhtiyaç Var?

Türkiye’deki veri sorumlularının bir kısmı ilgili kişilere “gizlilik (mahremiyet) politikası” adıyla aydınlatma bildirimleri sunmaktadırlar. Kişisel Verileri Koruma Kurulu ‘nun konuya değindiği kamuoyu duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz. Aydınlatma bildirimi (“privacy notice”), ilgili kişilerin kişisel verileri üzerindeki faaliyetler hakkında bilgilendirildikleri bir içeriği ifade eder. Bu içeriğin amacı ve taşıması gereken unsurlar organizasyon kurallarından farklıdır. Aydınlatma bildirimi, Türk Hukuku bakımından 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda yer alan aydınlatma yükümlülüğünün vücut bulmuş halidir. Bu bildirim vasıtasıyla bireyler kendi verilerinin ne amaçla kullanıldığını öğrenirler ve akıbetine yön verebilirler. Kişisel verilerin işlendiği faaliyetlerde, kişisel verilerle hakkında izlenen yöntemleri, benimsenen ilkeleri içeren organizasyon kurallarını ifade eden gizlilik politikası da dolayısıyla, aydınlatma bildiriminden farklıdır. Hangi isimle anılırsa anılsın organizasyon kurallarının oluşturulmasında en temel gerekçe organizasyonun taşıdığı risklerin (personel riski, teknik risk, yasal risk vb. olabilir) minimize edilmesidir. Bu gerekliliğe işaret eder diğer bir durum ise yasal belirsizliklerdir. Gizlilik politikasına bir organizasyonda hukuken iki şekilde ihtiyaç duyulabilir: Organizasyon birden fazla ülkede veri işleme faaliyeti yürütüyordur. Farklı bağlayıcı hukuk kuralları […]
30 Haziran 2020
Sistem Global Kvkk Uyum Projesi̇ Hakkinda Sik Sorulan Sorular

KVKK UYUM PROJESİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

1. Bu firmanız için zorunlu ve önemli midir ?   Evet, KVKK şirketlerin muhakkak uyumlu olması gereken, cezai yaptırımları oldukça ağır bir kanundur. Kanun’un uygulaması Kişisel Verileri Korunma Kurumu tarafından sağlanmaktadır. 2. Sadece KVKK eğitimi yeterli midir? Eğitim tüm sürecin adımlarından önemli bir tanesi diyebiliriz fakat tek başına yeterli değildir. Proje başlangıcında, yeni işe başlayan çalışanlar için gerçekleştirilmesi önemlidir. Yüz yüze veya online eğitimler olabilir,eğitim içeriği veya eğitmenlerin niteliğine de dikkat edilmelidir. Kurum uygulamalarına göre eğitim faaliyeti yılda en az bir kere tekrarlanmalıdır. İşletmenin faaliyetlerine  özel olması da amaca uygun olacaktır. 3. Sadece Kendi Çalışanlarına İlişkin Kişisel Veri İşleyen Bir Şirket de Kanun Kapsamında Değerlendirilecek midir? Kural olarak kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişiler Kanun kapsamında bulunmaktadır. Dolayısıyla sadece kendi çalışanlarına ilişkin kişisel veri işleyen ama tüketici verisi işlemeyen bir fabrika  de Kanun kapsamında değerlendirilecektir. 4. Kamu Muaf Mıdır? Kamu kuruluşları da Kanun kapsamındadır. Yaptırımı farklıdır. 5. Kurul Ceza Veriyor Mu? Kurul kendisine […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Ki̇şi̇sel Veri̇leri̇ Hukuka Uygun Şeki̇lde Yurt Dişina Aktarabi̇lmek Ne Kadar Mümkündür?

KİŞİSEL VERİLERİ HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE YURT DIŞINA AKTARABİLMEK NE KADAR MÜMKÜNDÜR?

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) ile yakından ilgilenen veya KVKK hakkında farkındalığı bulunan organizasyonlar ve özellikle uygulayıcılar bakımından yurt dışı aktarımı, içerisinde birçok belirsizliği barındıran kanayan bir yaradır. Esasında konu ile ilgili uluslararası düzenlemeler ve çeşitli yurt dışına aktarım yöntemleri bulunmasına rağmen, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (“Kurul”) konu ile ilgili vermiş olduğu son Amazon Türkiye kararı ile aslında hâlihazırda süreci hukuka uygun hale getirebilecek tek yöntemin  “ilgili kişinin açık rızasının alınması” olduğunu ortaya koymuştur. Amazon Türkiye kararı, bir yandan “yurt dışı aktarımında daha önce ceza verilmediği” algısını ortadan kaldırmaya çalışırken bir yandan da KVKK madde 9 (2) kapsamında yurt dışına aktarım yöntemlerinden biri olan veri aktarım taahhütnameleri ile ilgili uygulamadaki bazı soru işaretlerini gidermeyi hedeflemektedir. Nitekim, veri aktarım taahhütnamesi sunmuş ve onay bekleyen bir organizasyonun, süreç askıdayken diğer yurt dışı aktarım yöntemleri ile süreci hukuka uygun hale getirmiş olmasının beklendiği ve taahhütname sunulmasının idari yaptırımı hafifletici bir etken olamayacağı görülmüştür. Zira, […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Bi̇yometri̇k Veri̇ İşleme Faali̇yetleri̇nde Yasal Uyum

BİYOMETRİK VERİ İŞLEME FAALİYETLERİNDE YASAL UYUM

6698 Sayılı Kanun ’un 6’ncı maddesinde belirtildiği üzere, biyometrik veri özel nitelikli bir kişisel veridir ve kanunlarda öngörülmedikçe ancak ilgili kişinin açık rızası ile işlenebilir. Kişisel Verileri Koruma Kurulu yayınlamış olduğu 2019/81, 2019/165 ve 2020/167 karar numaralı karar özetlerinde biyometrik veri işleme faaliyetlerinin ölçülülük ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili kişilerin şikâyetlerini kabul etmiştir. Bu kararlarında 6698 SK ’da biyometrik veri tanımına yer verilmediğini belirten Kurul, Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ’nde yer alan tanım ve düzenlemelere atıfta bulunmuş ve biyometrik veriye ilişkin GDPR ’da yer alan tanımı kabul etmiştir: “yüz görüntüleri veya daktiloskopik veriler gibi bir gerçek kişinin özgün bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan veya teyit eden fiziksel, fizyolojik veya davranışsal özelliklerine ilişkin olarak spesifik teknik işlemeden kaynaklanan kişisel veriler”. Ölçülülük İlkesi Üzerinden Denge Testi Biyometrik veri sistemlerinin kullanımında Kurul ölçülülük ilkesine atıf yapmaktadır, bu doğrultuda biyometrik veri işleme sisteminin ne zaman ölçülü olacağına dair bir öngörüde bulunulabilir. Gerekçe konusunda daha ziyade […]
10 Haziran 2020
Sistem Global Ti̇cari̇ Elektroni̇k İleti̇lerde Yeni̇ Dönem: İleti̇ Yöneti̇m Si̇stemi̇

TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLERDE YENİ DÖNEM: İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ

Gittikçe dijitalleşen dünyada elektronik pazarlama faaliyetleri günlük hayatımızda daha fazla yer edinmektedir. Her gün cep telefonumuza gelen kısa mesajların veyahut posta kutumuza düşen e-postaların ciddi bir kısmını ticari elektronik iletiler oluşturmaktadır. Elektronik pazarlama faaliyetlerinin önemli bir araç ve stratejisi olan ticari elektronik ileti gönderimi, istenmeyen elektronik iletilerin (spamlerin) önüne geçilmesi ve şirketler yani hizmet sağlayıcılar bakımından güven ve şeffaflığın sağlanması adına birçok mevzuat düzenlemenin konusu olmuştur. Söz konusu düzenlemelerden en günceli olan ve 04.01.2020 tarihli 30998 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile ticari elektronik ileti gönderimlerinde yeni bir döneme girilmiştir. Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile getirilmiş olan en önemli yenilik, ticari elektronik ileti onayı alınmasına, reddetme hakkının kullanılmasına ve şikâyet süreçlerinin yönetilmesine imkân tanıyan merkezi bir İleti Yönetim Sistemi (İYS) ’nin kurulmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi […]
6 Nisan 2020
Sistem Global Covid-19 Önlemleri̇ Ve Avrupa Veri̇ Koruma Hukuku Uygulamalari - Bölüm 2

COVID-19 ÖNLEMLERİ VE AVRUPA VERİ KORUMA HUKUKU UYGULAMALARI – BÖLÜM 2

Herhangi bir yasal dayanak bulunmaksızın Corona (Covid-19) ile mücadele adına işletilen her tür uygulama 6698 Sayılı Kanun’a uygun olmak zorundadır. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gerekenler: Sağlığa ilişkin veriler Veri Koruma / Mahremiyet Hukuku’nda özel nitelikli kişisel veriler arasında yer alır ve bu verilerin ilgili kişilerin açık rızası olmaksızın işlenmesi yalnızca birtakım şartların yerine getirilmesiyle hukuka uygun kabul edilir. Bu kapsamda kişilerin yerleşke girişlerinde ateşlerinin ölçülmesi, seyahat bilgilerinin, aile bilgilerinin bu kişilerden temin edilmesi ilgili kişilerin açık rızaları yok ise bu işlemin ancak “kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından” daha açık bir ifadeyle bu işlemi yapmaya yetkili bir sağlık çalışanı tarafından gerçekleştirilmesi halinde hukuka uygun kabul edilecektir. İşveren veri sorumlularının, işyerine transfer süreçlerindeki riskleri de gözeterek işyerlerini kapatmaları ve evden çalışma seçeneğini yürürlüğe koymaları kriz sürecinin Veri Koruma […]
6 Nisan 2020
Sistem Global Covid-19 Önlemleri̇ Ve Avrupa Veri̇ Koruma Hukuku Uygulamalari - Bölüm 1

COVID-19 ÖNLEMLERİ VE AVRUPA VERİ KORUMA HUKUKU UYGULAMALARI – BÖLÜM 1

1-EDPB (Avrupa Veri Koruma Kurulu) EDPB Başkanı Andrea Jelinek, GDPR ve bununla sınırlı olmamak kaydıyla diğer veri koruma kurallarının COVID-10 salgınına karşı mücadelede alınan önlemleri engellemediğini ancak böylesi istisnai durumlarda kişisel verilerin korunması hususuna dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Nitekim GDPR, işverenin ve yetkili halk sağlığı otoritelerinin, veri sahibinin rızasının alınmasına gerek olmaksızın kişisel veri işlenmesini mümkün kılan hükümler içermektedir. Ancak bu istisna kişisel verilerin işlenmesinin halk sağlığı ile ilgili olarak kamu yararı amacıyla, hayati çıkarları korumak adına veya başka bir yasal zorunluluğu yerine getirmek için işverenler için gerekli olduğunda geçerlidir. Bu süreçte mobil konum verilerinin işlenmesi hususuna açıklık getirilmiştir. EDPB konum verilerinin yalnızca anonim hale getirildiğine veya kişilerin açık rızasının alınması halinde işlenebileceği kuralının altını çizerek, anonim hale getirilen verilerin işlenmesinin mümkün olmadığı durumlarda e-Gizlilik Yönetmeliği’nin 15. maddesi uyarınca, kamu otoriteleri ulusal güvenlik ve kamu güvenliği için gerekli tedbirleri alabilecektir. Söz konusu acil durum tedbirleri demokratik bir toplumda gerekli, uygun ve orantılı […]
Online Randevu