
Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) Nedir?
9 Temmuz 2025
İzaha Davet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
9 Temmuz 2025
9903 Nolu karara bağlı olarak Türkiye Yüzyılı kalkınma hamlesi programı içerisinde yer alan yerel Kalkınma hamlesi programı uygulamaları için tebliğ 09.07.2025 tarihi itibari resmi gazetede yayınlandı.
Yerel Kalkınma Yatırım Konuları Nasıl Belirlenir?
Program kapsamında desteklenecek yatırım konuları;
- İllere özgü yerel dinamikler,
- Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi,
- Coğrafi potansiyel ve atıl kaynakların değerlendirilmesi,
- Yerel ihtiyaçlar ve bölgede üretimi olmayan ama başarılı olabilecek sektörler,
- İleri–geri bağlantılı sektörler,
- İstihdam yaratma potansiyeli,
- Kümelenme etkisi
gibi kriterler dikkate alınarak belirlenir. Ayrıca;
- 5 yıllık kalkınma planı,
- Orta vadeli program,
- Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ile uyum,
- Ve bütçeye etkisi yönünden
Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın görüşü alınarak yatırım konuları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenir. Gerektiğinde bu liste her yıl Ocak ayında güncellenebilir.
Her il özelinde dört yatırım konusunun bulunduğu Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliğinde yer alan yatırım konularını desteklenmektedir.
Program İçeriği ve başvuru yeri:
Programın tanıtımının yapılması, çağrı duyurusunun yayımlanması, başvuruların alınması, değerlendirme süreçleri ve sonuçların ilanı hususları Portal üzerinden gerçekleştirilir. Programa ilişkin teşvik belgesine yönelik iş ve işlemler ile izleme, raporlama ve tamamlama gibi destek uygulaması süreçleri ise E-TUYS üzerinden yürütülür. Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliğinde yer alan ilgili yatırım konusuna ilişkin tam fizibilite raporu hazırlanır. Çağrı duyurusunda asgari öz sermaye, asgari yatırım tutarı, asgari istihdam sayısı, asgari kapasite gibi birtakım koşullar aranabilir.
Hangi Yatırım cinsi desteklenir?
Program kapsamında esas olarak komple yeni yatırımlar desteklenmektedir. Ancak;
- Mevcut bir yatırımda,
- Üretim kapasitesi en az %75 oranında artırılırsa ve
- Mevcut istihdam (kayıtlı çalışan sayısı) en az %50 oranında artırılırsa,
- Bu tür kapasite artışı yatırımları da destek kapsamına alınabilir.
Tabii ki bu destek, Programın öngördüğü asgari şartların karşılanması koşuluyla mümkündür.
ÖNEMLİ NOKTALAR
- Teşvik belgesine bağlanmış veya başka bir kamusal destek programı dahilinde desteklenmekte olan yatırımlar için Programa başvuruda bulunulamaz.
- Program kapsamında bir yatırımcı aynı çağrı döneminde tek başına veya ortak olarak toplamda en fazla 5 farklı başvuru yapabilir.
Yatırım Teminatı:
- Program kapsamında, Komite kararı ile projesi onaylanan yatırımcılar toplam sabit yatırım tutarı üzerinden %2 oranında süresiz ve kesin nitelikte teminat mektubunu, ilgili Ajansa teslim eder. Mezkur teminat mektubunun bir kopyası teşvik belgesi müracaatına eklenir. Söz konusu teminat, teşvik belgesi düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde en az %10 tutarında sabit kıymet harcamasının gerçekleştirilmemesi veya yatırımın tamamlanmaması hâlinde, Ajans adına gelir kaydedilir. Yatırımın usulüne uygun şekilde tamamlanması hâlinde ise teminat yatırımcıya iade edilir.
Başvuruların değerlendirilmesi
Başvuru işlemleri tamamlanan projeler, Ajans Yönetim Kurulu ve Komite tarafından değerlendirmeye tabi tutulur.
Başvuru işlemleri tamamlanan projeler, Ajans Yönetim Kurulu tarafından incelenir. Bu kapsamda herhangi bir puanlama ve önceliklendirme yapılmaksızın, projelerin bakanlığın amaç doğrultusunda nitelik bakımından olumlu/olumsuz yönleri değerlendirilir ,sunum isteyebilir. Proje sunumuna projenin sektörü ve konusuna göre alanında uzman kişiler ve/veya öğretim üyeleri de davet edilebilir. Bu değerlendirme sonucunda desteklenebilir bulunan projeler Bakanlığa gönderilir. Komite kararında projeye ilişkin puan ortalamasının en az 70 olması durumunda proje olumlu sonuçlandırılabilir.
Faydalanılacak Destekler:

İller ve yatırım konuları listesi için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/
Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.