Şirket Değerleme Süreçlerine Ilişkin Sık Sorulan Sorular - Sistem Global Danışmanlık
Sistem Global Danışmanlık Eki̇m 2022 Geli̇şmeler
EKİM 2022 GELİŞMELER
3 Kasım 2022
Sistem Global Danışmanlık Kdv İade Talepleri̇nde Zamanaşimi Düzenlemesi̇
KDV İADE TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI DÜZENLEMESİ
9 Kasım 2022
Sistem Global Danışmanlık Eki̇m 2022 Geli̇şmeler
EKİM 2022 GELİŞMELER
3 Kasım 2022
Sistem Global Danışmanlık Kdv İade Talepleri̇nde Zamanaşimi Düzenlemesi̇
KDV İADE TALEPLERİNDE ZAMANAŞIMI DÜZENLEMESİ
9 Kasım 2022

Şirket Değerleme Süreçlerine ilişkin sık sorulan sorular

Sistem Global Danışmanlık Şirket Değerleme Süreçlerine Ilişkin Sık Sorulan Sorular

Değerleme Bölümü Sıkça Sorulan Sorular


1. Şirket değerleme nedir?
Şirketin güncel piyasa koşullarındaki ekonomik değerini belirleme sürecidir. Değerleme çalışmasında şirketin geleceğe ilişkin gelir ve maliyet tahminleri, yatırım öngörüleri, sermaye yapısı ve sahip olduğu varlıkların güncel değerleri gibi birçok konu analiz edilir. Daha sonra şirketin yapısına en uygun değerleme metotları kullanılarak Şirket değeri tespit edilir.

2. Şirket değerlemede kullanılan yöntemler nelerdir?
Değerleme çalışmalarımızda uluslararası değerleme standartlarına uygun yöntemleri kullanmaktayız. Genellikle kullandığımız yöntemler; Maliyet yaklaşımlarından Net Aktif Değer (NAD), Pazar yaklaşımlarından Çarpan Analizi ve Gelir yaklaşımlarından DCF (İndirgenmiş Nakit Akımı) yöntemidir. Bu yöntemler kapsamında veya dışında Şirket faaliyetlerine uyumlu olarak başka yöntemler de kullanabilmekteyiz. Net Aktif Değer, firmaların tasfiye değerini belirlemek için uygulanmaktadır. Bir şirketin finansallarındaki varlıkların güncel değerinden, borçlarının güncel değerinin çıkartılması yatırımcılara şirketin tasfiye değerini verecektir. Diğer yöntem olan Çarpan Analizinde şirket değeri, aynı sektörde benzer faaliyet gösteren karşılaştırılabilir şirketlerin finansal çarpanları kullanılarak belirlenir.  Çarpan analizinde en çok kullanılan oranlar; FD (Firma Değeri)/FAVÖK, FD/Satışlar, F/K (Fiyat/ Kazanç) şeklindedir. Diğer değerleme yöntemi olan İNA’da (İndirgenmiş Nakit Akışı – DCF) şirketin tahmini nakit akışları baz alınarak şirketin değeri tahmin edilir. Bu teknik, şirketin gelecekte yatırımcılarına sağlayabileceği nakit üzerinden bir şirketin ne kadar değerli olduğunu belirler.

3. Şirketler neden değerleme yaptırır?
– Yatırım sermayesini artırmak için yatırımcı arayışı öncesi,
– M&A süreçlerinde alıcı veya satıcı taraf olarak,
– Halka arz öncesinde,
– Veraset veya emeklilik konularının bir parçası olarak mülkiyet değişikliklerinde
– Yöneticilerin Şirkete ne kadar değer kattığını belirlemede,
– Boşanma süreci ile bağlantılı olarak

4. Şirket değerleme raporunun ücreti nedir? Ücret belirlemede hangi kriterler dikkate alınır?
Şirket yapısının karmaşıklığına (basit yapıda ya da sofistike birçok bölümden oluşuyor olması) ve istenilen değerleme çalışmasının derinliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Şirketinize özel koşulları ve güncel fiyatları değerlendirebilmek için lütfen bizimle iletişime geçin.

5. Değerleme raporu ne kadar zamanda hazırlanır?
Değerleme çalışması, başlangıçta liste halinde talep ettiğimiz değerleme için gerekli olan evrakların tarafımıza ulaşmasından itibaren genellikle yaklaşık- 4-6 hafta içinde sonuçlanmaktadır. Bu süre, Şirket yapısının karmaşıklığına ve işin kapsamına bağlı olarak değişebilmektedir.

Şirket Değerleme Hakkında Detaylı bilgi almak için formu doldurarak İletişime Geçebilirsiniz.